Prepius

Світлана Глущенко провела зустріч з делегацією Киргизької республіки

Заступник Міністра з питань виконавчої служби Світлана Глущенко провела зустріч із делегацією Киргизької Республіки на чолі з заступником Міністра юстиції Киргизької Республіки Максадбеком Єсеналієвим. До складу делегації також увійшли представники Верховного Суду Киргизької Республіки, Служби судових виконавців, Служби судових приставів, Європейського банку реконструкції і розвитку, а також Радник з питань судової реформи Міжнародної організації з права розвитку (IDLO).

За словами заступника Міністра, нова судова реформа, яка з 2016 року реалізовується в Україні, є беспрецедентною для нашої країни, адже пов‘язана не лише з секторальними змінами, а й змінами до Конституції, прийняттям нових законів, створеням нового Верховного суду.

Невід‘ємною частиною судової реформи є реформа примусового виконання судових рішень. У 2016 році були прийняті профільні закони, які поклали старт комплексній реформі. Основною новацією запроваджених змін стало створення змішаної системи примусового виконання рішень та започаткування інституту приватних виконавців.

«Наразі інститут приватого виконання працює, приватні виконавці створили свою самоврядну організацію - Асоціацію приватних виконавців України, функціонують постійні Дисциплінарна та Кваліфікаційна комісії, приватні виконавці конкурують як з державними виконавцями, так і між собою. Результат - позитивна динаміка виконання судових рішень в Україні», - зауважила Світлана Глущенко

Вона додала, що Міністерство юстиції зі свого боку продовжує всіляко допомагати виконавцям: разом з міжнародними партнерами і донорами організовує семінари, конференції, готує та видає спеціалізовану літературу та посібники для користування виконавців у щоденній роботі.

«Звичайно, ми не можемо розвивати інститут приватного виконання, не розвиваючи паралельно державну виконавчу службу. Нещодавно на Колегії Міністерства юстиції було затверджено Паспорт реформи примусового виконання рішень, який відображає основні пріоритети, на які зорієнтована реформа, а саме направленість на добровільне виконання рішень, вчасність, кваліфікованість та якість здійснення виконавчих дій та суспільно орієнтованість процесу виконання рішень.

Світлана Глущенко висловила сподівання щодо успішного обміну досвідом та підписання Меморандуму про співпрацю з Киргизькою Республікою.

«Я переконана, що ця зустріч закладе міцний фундамент для нашої подальшої співпраці. Під час сьогоднішнього круглого столу ми зможемо поділитися досвідом і детальніше розповісти про реформу, а також будемо раді почути про досвід Киргизької Республіки у сфері розвитку сектору юстиції і реформування системи примусового виконання рішень», - резюмувала Світлана Глущенко.

Фотоматеріали за посиланням: https://minjust.gov.ua/galleries/zastupnik-ministra-yustitsii-svitlana-gluschenko-provela-zustrich-z-delegatsieyu-kirgizkoi-respubliki-kiiv-04-chervnya-2018-roku