Prepius

Стартувало навчання першої хвилі слухачів Навчальних курсів з отримання знань у сфері примусового виконання рішень

«Вам випала велика честь бути першими у лавах тих, хто виявив бажання і спробує стати приватними виконавцями. Я усім щиро бажаю успіхів. У вас є унікальна можливість стати першими представниками професії і надалі задавати тон і цінності професії приватного виконавця в Україні», - зазначив Сергій Шкляр.

 Заступник Міністра підкреслив, що реформа державної виконавчої служби, яка проводиться Міністерством юстиції, покликана радикально змінити систему примусового виконання судових рішень і рішень інших органів. Головною новацією комплексної реформи є запровадження інституту приватних виконавців, який буде функціонувати поруч із державною виконавчою службою.

 «У країнах, досвід яких ми вивчали і де це працює, професія приватного виконавця –  поважна і престижна юридична професія. Переконаний, що такою вона буде і в Україні», - додав Сергій Шкляр.

 За словами Директора Інституту права та післядипломної освіти Міністерства юстиції України Катерини Чижмарь, Порядком допуску до професії приватного виконавця передбачено декілька етапів, які потрібно пройти, щоб стати приватним виконавцем. Це навчання, стажування та складання кваліфікаційного іспиту.

 «Сьогодні ми розпочинаємо перший етап – навчання, його повинні проходити усі без винятку. Ваше навчання буде здійснюватися протягом 23 робочих днів в Інституті права та післядипломної освіти Міністерства юстиції України. До складу викладачів, які читатимуть вам лекції, ми залучали не тільки науковців, фахівців, але і практиків, які мають багаторічний досвід роботи у сфері виконання судових рішень», - зазначила Директор Інституту.

 За словами Катерини Чижмарь, наразі Інститутом сформовано 3 потоки слухачів навчальних курсів, по 210 осіб у кожному потоці. Продовжується прийом заяв і формується четвертий потік. Затверджений графік проведення навчальних курсів для кожного потоку. Ця діяльність ведеться абсолютно прозоро, контролюється вона Міністерством юстиції, вся інформація є відкритою і доступною на сайтах Мін'юсту та Інституту.

Після проходження навчання охочі стати приватними виконавцями повинні пройти стажування та скласти кваліфікаційний іспит. Втім, від стажування звільнені особи, які мають стаж роботи державного виконавця, адвоката, нотаріуса чи арбітражного керуючого не менше одного року.

 «Питання для кваліфікаційного іспиту готувала відома спеціалізована громадська організація Українська екзаменаційна мережа за підтримки ОБСЄ. Кожне запитання теоретичної частини пройшло по 2-3 незалежні рецензії, усі питання проходили апробацію різними експертами, як науковцями, так і практиками. За їхніми оцінками, іспит доволі складний. Тому я раджу не втрачати часу, а ретельно готуватися до складання іспиту», - наголосив Сергій Шкляр. Він також повідомив, що до кінця дня на сайті Міністерства юстиції з'являться питання для іспиту і приклади ситуативних та практичних завдань.

Директор Департаменту з питань правосуддя та національної безпеки Олександр Олійник закликав усіх присутніх дуже відповідально поставитися до роботи приватного виконавця.

 «На вас будуть дивитися всі, з вас будуть брати приклад, з вас будуть вимагати неухильного дотримання законів і чіткого досягнення тієї мети, яку ставить перед собою реформа. Тому від нас, Міністерства юстиції, до вас як перших випускників буде максимально прискіпливе ставлення, тому що ми за цю реформу відповідаємо», - наголосив Олександр Олійник