Prepius

Приватні виконавці змогли добитися внесення змін до постанови НБУ

Національний банк України врахував пропозиції професійного співтовариства приватних виконавців. Про це повідомляється на сайті Асоціації приватних виконавців України.

Асоціація заявляє про «конструктивної реакції» на напрацьовані професійною спільнотою приватних виконавців пропозиції, викладені в офіційному листі голови Асоціації Сергія Ніколаєва №277 від 27 вересня 2018 року на ім'я голови Національного банку України Якова Смолія.

Було офіційно опубліковано постанову правління НБУ №23 від 28 січня 2019 року «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України». Йдеться про зміни до Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою правління НБУ №22 від 21 січня 2004 року. У новій редакції зазначеного документа розширюються повноваження помічників приватних виконавців, яким надано право доставляти в банки:

- платіжні вимоги / інкасові доручення (розпорядження) стягувача, на яких є підпис відповідального виконавця (абзац четвертий пункту 2.13 глави 2 Інструкції);

- видані приватним виконавцем документи про арешт коштів боржника (абзац третій пункту 9.1 глави 9);

- постанови виконавця про зняття арешту з грошових коштів боржника (абзац перший пункту 9.11 глави 9).

«Таким чином, прийняті вищезазначеною постановою правління НБУ зміни повністю враховують пропозиції АСЧУ і створюють більш сприятливі умови для ефективного здійснення приватними виконавцями своєї професійної діяльності - швидкого виконання рішень судів та інших органів», - зазначили в Асоціації.

Джерело: Юридична Практика