Prepius

Мін’юст запроваджуватиме електронний арешт рахунків, використовуючи хорватський досвід

Міністерство юстиції перейматиме досвід Хорватії у запровадженні системи електронних арештів банківських рахунків. Про це повідомив директор Департаменту з питань правосуддя та національної безпеки Олександр Олійник після робочого візиту делегації Міністерства юстиції до Республіки Хорватія.

За його словами, після запровадження у цій країні електронного арешту коштів суттєво покращилася ситуація з виконанням судових рішень. З початку 2011 року із 8,1 млн документів про стягнення коштів на загальну суму 39,7 млрд євро кількість виконаних документів склала майже 7 млн документів (82%) на суму більше 23 млрд євро (58%).

«Це стало можливим завдяки тому, що Фінансове агентство, яке є провідною хорватською компанією у сфері фінансового посередництва, має можливість надавати банкам електронне розпорядження щодо блокування коштів протягом 60 хвилин. Так як сам процес відбувається протягом декількох хвилин, у боржника немає можливості вивести кошти з рахунків», - зазначив Олександр Олійник.

Він додав, що всього через кілька років після введення електронного арешту коштів за оцінками, складеними для доповіді Світового банку «Ведення бізнесу-2017», Хорватія піднялася з 52 на 7 місце.

У свою чергу заступник Міністра юстиції Сергій Шкляр зауважив, що запровадження єдиної системи електронних арештів банківських рахунків критично необхідне Україні і візит делегації Мін'юсту до Хорватії надав змогу детально вивчити практичні аспекти та основні технічні алгоритми організації роботи такої системи.

«Введення електронного арешту банківських рахунків суттєво сприятиме покращенню ситуації з виконанням судових рішень, адже незважаючи на те, що в рамках реформи примусового виконання рішень встановлено чіткі та максимально короткі строки вчинення виконавчих дій, постанови про арешт коштів боржника все одно скеровуються виконавцями в банківські установи поштою або доставляються особисто. А це займає час та може призвести до виведення коштів з рахунків боржником. Тому я підтримую запровадження на законодавчому рівні системи електронного арешту коштів боржників», - наголосив Сергій Шкляр.

Він також додав, що для ефективного виконання судових рішень в Україні було запроваджено інститут приватних виконавців. Наразі 73 особи включені до Єдиного реєстру приватних виконавців України і уже розпочали свою роботу. За словами заступника Міністра, поява приватних виконавців поруч із державними створить конкурентне середовище, завдяки чому надаватимуться більш якісні та ефективні послуги та скоротяться терміни виконання рішень.