Prepius

Круглий стіл "Обговорення Кодексу професійної етики приватних виконавців. Аналіз проекту"

Проект Кодексу професійної етики приватних виконавців обговорили в ході круглого столу представники Міністерства юстиції, приватні виконавці, експерти.

Захід відбувся в прес-центрі ЛІГИ.

В ході круглого столу зазначалося, що Міністерство юстиції знаходиться на "фінальної стадії формування професії". Йдеться про створення органів самоврядування, зокрема, Асоціації приватних виконавців України, що передбачено законом.

Нагадаємо, що 5 жовтня 2016 року набули чинності Закон "Про виконавче провадження» та Закон "Про органи і осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень та рішень інших органів", спрямовані на реформування виконавчої служби.

За даними Мін'юсту, в найближчі дні має бути оголошено про скликання перших регіональних з'їздів приватних виконавців. В ході з'їздів будуть обрані представники, які увійдуть до керівних органів асоціації. Надалі очікується проведення всеукраїнського з'їзду, на якому буде сформована Асоціація приватних виконавців, прийнятий статут і Кодекс професійної етики приватних виконавців.

Представник Міністерства юстиції наголосив, що Кодекс є одним з найбільш важливих документів даної професії. "Міністерство юстиції хоче слідувати цій кращій світовій практиці. І ми, зі свого боку, хочемо, щоб з перших днів свого існування інститутів самоврядування, ми мали як статут асоціації, так і кодекс етики приватних виконавців. Саме для цього ми почали підготовчу роботу, до якої долучилися наші партнери ", - підкреслив представник міністерства.

У свою чергу директор Центру комерційного права Валентина Данішевська вказала на важливість розробки Кодексу, як з урахуванням думок професійного співтовариства, так і суспільства в цілому. "Дуже важливо це бачення об'єднати: як ми самі себе бачимо, і що чекає від нас суспільство", - підкреслила вона.

За словами Валентини Данішевської, з одного боку, Кодекс запроваджує високі стандарти професійної діяльності, з іншого, забезпечує суспільну довіру до професії.

Також вона повідомила, що винесений на обговорення проект Кодексу, розроблений з урахуванням світової практики.

"Ми торкнулися в своєму проекті таких питань, як взаємини з колегами, кваліфікація і професійна компетентність, незалежність і конфлікт інтересів, зв'язки з громадськістю та комунікація зі ЗМІ, збереження конфіденційності, взаємини з учасниками виконавчого провадження, старанність і адекватність виконавчих заходів, ефективність, популяризація професії і заборона реклами ", - сказала Валентина Данішевська, додавши, що також пропонується створити комісію з етики.

Надалі під час круглого столу відбулася презентація проекту Кодексу професійної етики приватних виконавців; презентація практичних напрацювань щодо проекту Кодексу; обговорення представленого проекту, внесення пропозицій; презентація прикладів зі світового досвіду.

http://press.liga.net/announces/kruglyy_stol_obsuzhdenie_kodeksa_professionalnoy_etiki_chastnykh_ispolniteley_analiz_proekta