Prepius

Гроші в клітці: чи може приватний виконавець заарештовувати грошові кошти у виконанні визначення суду

Щоб гарантувати виконання судових рішень, в Україні поряд з державними виконавцями працюють приватні виконавці. Проте вони мають право примусово виконувати не всі рішення суду.

Міністерство юстиції України роз'яснило: приватний виконавець може примусово виконувати рішення суду про накладення арешту на грошові кошти, винесене у цивільних або господарських справах.

Нагадаємо: приватний виконавець протягом першого року заняття цією діяльністю не може здійснювати примусове виконання рішень, за якими сума стягнення становить двадцять і більше мільйонів грн або еквівалентну суму в інвалюті, а також до 01.01.18 р йому заборонено здійснювати примусове виконання рішень, за яким сума стягнення становить шість і більше мільйонів грн або еквівалентну суму в інвалюті.

Однак ці обмеження стосуються рішень суду, резолютивна частина яких передбачає стягнення таких розмірів грошових коштів. А накладення арешту на кошти - один з видів забезпечення позову. Сума грошей, на які накладено арешт, стягненню не підлягає.

Таким чином, приватний виконавець може здійснювати виконання ухвали суду про накладення арешту на грошові кошти незалежно від того, яка сума грошових коштів підлягає арешту.

http://vobu.ua/rus/documents/item/lyst-miniustu-ukrainy-vid-011117-r-11265-205-46-17-shchodo-vykonannia-pryvatnym-vykonavtsem-ukhvaly-sudu-pro-nakladennia-areshtu-na-hroshovi-koshty