Prepius

Для ефективного стягнення боргів банкам потрібно не менше 4 тисяч приватних виконавців

17 жовтня «Фінансовий клуб» провів закрите засідання на тему «Реформа виконавчої служби: чи допоможуть приватні виконавці швидко стягнути борги компаній». Реформа стартувала в жовтні 2016- го, коли парламент створив умови для конкуренції на ринку виконання рішень судів. Тоді держава втратила монополію, а професіоналам сфери - юристам, адвокатам і арбітражним керуючим - дозволили стати приватними виконавцями і зайнятися стягненням боргів. Але за рік на ринку з'явилося лише 69 приватних виконавців, що в десятки разів менше, ніж у державної виконавчої служби (ДВС).

В.о. директора департаменту Державної виконавчої служби Мін'юсту Віталій Чепурний заявив, що з 5,8 тис. державних виконавців, передбачених їх штатним розкладом, зараз у них працює тільки 4,4 тис. осіб: «Вакансій - 25%!». При такій недоукомплектованості штату ДВС не справляється з виконанням сотень тисяч судових рішень. Навантаження на кожного виконавця часом перевищує 2 тис. справ на місяць.

Це дає шанс приватним виконавцям. Порядку 65% виконавчих проваджень за обсягом стягуються сум відкривається на користь банків - як платоспроможних, так і банків-банкрутів, якими займається Фонд гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО). Приватні виконавці, щоб знайти перших клієнтів, почали виходити з бізнес-пропозиціями на банки і ФГВФО.

У ФГВФО вже обговорювали варіанти співпраці з кількома приватними виконавцями. Така співпраця дуже ймовірна, оскільки держвиконавці надмірно завантажені роботою і у них не вистачає часу для підвищення ефективності дій щодо розшуку та стягнення активів. Тоді як приватні виконавці тільки починають: за місяць на 69 фахівців було відкрито 498 виробництв. «Це по сім виробництв на одного виконавця, що дуже мало, оскільки кожен виконавець, з урахуванням роботи помічників, може обробляти понад 100 виконавчих проваджень на місяць», - стверджує приватний виконавець Дмитро Ляпін.

Заступник директора юридичного департаменту ФГВФО Олег Плотниченко підкреслює, що приватних виконавців поки занадто мало. «Інститут приватних виконавців не є панацеєю для всієї проблемної заборгованості, і нинішня кількість приватних виконавців, на жаль, не дає можливості охопити всю проблемну заборгованість, яка знаходиться під управлінням Фонду», - каже Олег Плотниченко. На цьому акцентували увагу і банкіри, які брали участь в дискусії «Фінансового клубу». Вони готові завантажити приватних виконавців роботою по стягненню активів, якщо у тих буде «покриття» по всій країні.

Учасники ринку в ході закритого засідання «Фінансового клубу» також обговорили нагальні проблеми нового сегмента ринку: розмір винагороди приватних виконавців; неможливість передачі виконавчого провадження від ДВС до приватним виконавцям; складності впровадження автоматизованого арешту коштів та активів боржників. Крім того, приватні виконавці поки не можуть займатися стягненням житла по іпотечних валютних кредитах, оскільки ще діє мораторій. Також вони не можуть стягувати борги юросіб.

Директор департаменту управління активами ФГВФО Ольга Білай зазначає, що закон зараз дозволяє приватним виконавцям працювати з боргами до 6 млн грн, тоді як більша частина портфеля банків-банкрутів - кредити на великі суми. Роздріб, серед банків-банкрутів, в основному була сконцентрована в Дельта Банку і «Форумі», але там вже виконавчі провадження знаходяться в роботі ДВС. «Приватні виконавці, швидше за все, будуть працювати з боржниками банків, які збанкрутували в 2016-2017 роках», - прогнозує Ольга Білай.

Заступник директора департаменту з питань судової роботи і банкрутства Мін'юсту Юрій Моїсеєв припустив, що мала кількість приватних виконавців може бути викликано тим, що бажають вийти на цей ринок просто чекають, коли будуть зняті обмеження по сумах боргів для стягнення. Але бажаючі є навіть зараз. «До кінця жовтня ми щотижня проводимо іспити для допуску на ринок нових учасників», - розповів він.

Член комітету Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя Руслан Сидорович запропонував Мін'юсту розширити список університетів, які готують приватних виконавців, і зробити більш прозорою процедуру екзаменування. «Треба дозволити всім, хто бажає і володіє необхідними знаннями, отримати доступ», - заявив він. Мін'юст готовий піти на це. За оцінками учасників дискусії, на ринок можуть вийти сотні нових приватних виконавців, і тоді інформація про них вийде за межі вузького професійного кола.

Учасниками закритого засідання стали більше 30 банкірів, юристів і приватних виконавців.

Модератором заходу виступив керуючий партнер «Фінансового клубу» Руслан Чорний.