Prepius

Арештоване майно продаватимуть на приватних майданчиках

СЕТАМ займеться продажем підприємств малої приватизації

Мін'юст, Мінекономрозвитку, ДП «СЕТАМ» і урядово-громадська ініціатива «Разом проти корупції» підписали «дорожню карту» про співпрацю в сфері реалізації арештованого майна.

В результаті реалізації «дорожньої карти» ДП «СЕТАМ» буде торгувати підприємствами малої приватизації та майном ФГВФО, а незалежні майданчики зможуть продавати арештоване майно.

Меморандум, зокрема, передбачає забезпечення взаємодії електронних майданчиків шляхом відкриття API, а також підключення ДП «СЕТАМ» в якості оператора до ЕТС «Прозорро.Продажі», для реалізації об'єктів малої приватизації та майна ліквідованих банків. Також передбачено удосконалення Порядку реалізації арештованого майна, розподіл функцій адміністратора центральної бази даних системи електронних торгів та організатора торгів, передача системи електронних торгів арештованим майном на адміністрування іншому суб'єкту господарювання.

Крім того, Мін'юст вже затвердив зміни до Порядку реалізації арештованого майна.

Відповідний наказ Мін'юсту від 18 червня 2018 року № 1859/5 набуде чинності з дня офіційного опублікування. У ДП «СЕТАМ» разом з Департаментом державної виконавчої служби Мін'юсту буде 3 місяці для забезпечення реалізації цього наказу.

Агентом і партнером організатора електронних торгів зможуть бути суб'єкти господарювання незалежно від форми власності. Наказом затверджено примірні договори про надання агентських і партнерських послуг.

Винагорода за організацію і проведення електронних торгів (торгів за фіксованою ціною) встановлюється в процентному відношенні до ціни продажу лота.

Розмір винагороди організатора складе до 5% вартості реалізованого майна і може щорічно переглядатися Мін'юстом на підставі фінансових показників реалізації арештованого майна в минулому році, але не може бути більше 5%. Якщо цінова пропозиція переможця подавалося через сайт організатора, то організатор отримує 5%. У разі, якщо переможець подавав заявку через сайт партнера або за сприяння агента - 4% вартості реалізованого майна.

Розмір винагороди партнера складе до 1% вартості реалізованого майна і виникає за умови, що переможець подавав заявку на участь в електронних торгах через його сайт.

Винагорода агента становить 1% вартості реалізованого майна і виникає за умови, що переможець подавав заявку на участь в електронних торгах за його сприяння.

У разі якщо винагороду партнера за договором становить менше 1% від вартості реалізованого майна, різниця між фактичною винагородою і максимально можливим розміром винагороди перераховується організатором на рахунок відповідного відділу державної виконавчої служби або приватного виконавця.

Джерело: ЛІГАзакон