Prepius

Виконавець може описати і заарештувати квартиру, не заходячи в неї і без понятих

Приватний виконавець має право описати і заарештувати за борг по кредиту майно, квартиру, без проникнення в неї.

Постанова про арешт не може бути скасовано на тій підставі, що об'єкт не оглядався, якщо виконавець не увійшов в квартиру не з власної недбалості, а в результаті несумлінної поведінки боржника, виявлявся в:

неотримання документів виконавчого провадження,

фактичному ухиленні від виконання рішення суду протягом тривалого часу.

До такого висновку прийшов Київський апеляційний суд в постанові від 23 липня 2020 року у справі № 2610/19593/2012.

Боржник була поінформована зі своїми борговими зобов'язаннями, накладеними рішенням суду, і про наявність виконавчого провадження, що зобов'язувало її до сумлінної процесуальній поведінці. Вона повинна була цікавитися в розумні терміни ходом виконавчого провадження та отримувати кореспонденцію, що надходить на її адресу, - вважає суд.

Також суд пояснив, що опис квартири без огляду не призведе до її неправильної оцінки на торгах, оскільки сторони виконавчого провадження матимуть можливість надати доступ до квартири особі, яка здійснюватиме оцінку майна.

Крім того, опис можна провести і без понятих, оскільки їх обов'язкову присутність передбачено законом тільки в разі примусового входження представника виконавчої служби в приміщення. Присутність понятих не обов'язково, якщо виконавець не увійшов в квартиру і описав приміщення за технічною документацією.

Джерело: PRAVO.UA