Prepius

Стягнення аліментів по-новому: міністр юстиції відповів на запитання громадян

Нагадаємо, що місяць тому вступив в силу Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості по оплаті аліментів» від 7 грудня 2017 р № 2234-VIII.

В рамках всеукраїнського проекту правого освіти населення України «Я маю право!» Міністр юстиції України Павло Петренко відповів на деякі питання з приводу аліментів, які найбільш часто задають українці на сайті Міністерства. Давайте познайомимося з правовою інформацією міністра юстиції більш докладно.

 «Який порядок виплати аліментів? Як можна виплачувати аліменти в Україні? »

Кращим варіантом як для батьків, так і для дитини, на наше переконання, є домовленість між дорослими, які вирішили жити окремо, про забезпечення дитини. Чинне законодавство дає їм право самостійно визначити всі ключові параметри.Для цього колишнє подружжя повинні укласти договір про сплату аліментів на дитину. В його умовах слід прописати певний розмір аліментів, строки їх виплати та будь-які інші умови. Документ повинен бути укладений письмово і підлягає обов'язковому нотаріальному посвідченню.

Маючи на руках такий документ, в разі невиконання одним із батьків взятих на себе зобов'язань за договором, стягнення аліментів здійснюється не за судовим рішенням, а на підставі виконавчого напису нотаріуса.

«Що робити, якщо аліменти не виплачуються?»

На жаль, у багатьох випадках відносини між колишнім подружжям не дають їм можливості знайти спільну мову, незважаючи на те, що мова йде про майбутнє їхньої спільної дитини. Якщо з яких-небудь причин домовленості досягти не вдалося, той з батьків, з ким проживає дитина, має право звернутися до суду з відповідним позовом.

В такому випадку аліменти на дитину присуджуються або як частка від заробітку, або у вигляді конкретно визначеної суми. Визначені рішенням суду аліменти виплачуються щомісяця.

«В який суд має звертатися людина за стягненням аліментів? Як звернутися до суду, які документи для цього потрібно зібрати? »

Справи про стягнення аліментів розглядаються місцевими судами в порядку цивільного судочинства.

Перший варіант - звернутися із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину - чверті доходу, на двох дітей - третини доходу, на трьох і більше дітей - половини заробітку платника аліментів.

Також можна звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі 50% прожиткового мінімуму для дитини, який щорічно встановлюється Кабміном.

До заяви додаються документи та інші докази, що підтверджують обгрунтованість вимог про виплату аліментів.

У разі, якщо другий з подружжя ухиляється від сплати аліментів, то можливо їх присудження в судовому порядку і, в подальшому, їх примусове стягнення.

За новими правилами, реалізація права на стягнення аліментів у судовому порядку буде здійснюватися за двома процедурам:

1) порядку наказного провадження (тепер - в більшості випадків);

2) в порядку позовного провадження.

Так, згідно зі статтею 161 Цивільного процесуального кодексу України, в порядку наказного провадження розглядаються наступні вимоги про стягнення аліментів:

- на одну дитину - 1/4, на двох дітей - 1/3, на трьох і більше дітей - 1/2 заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше 10 прожиткових мінімумів на кожну дитину;

- у твердій грошовій сумі - в розмірі 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Якщо ж заявляється вимога про стягнення аліментів у твердій грошовій сумі в більшому розмірі, або вимога пов'язана з встановленням або оскарженням батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших зацікавлених осіб, тоді необхідно реалізовувати право на стягнення аліментів у порядку позовного провадження.

Спрощене наказне провадження передбачає прискорену процедуру видачі судового наказу в 5-денний термін без виклику учасників на судове засідання. Судовий наказ виступає виконавчим документом і підлягає примусовому виконанню без видачі на нього виконавчого листа.

Стягнення ж аліментів в позовному провадженні відбувається в порядку спрощеного позовного провадження (стаття 274 ЦПК України), що передбачає довгу процедуру розгляду і прийняття рішення суду, для примусового стягнення за яким необхідно отримувати виконавчий лист.

Для реалізації права на стягнення аліментів у наказному провадженні подається заява про видачу судового наказу, в позовній - позовної заяви. Ніяких обов'язків повідомляти боржника про намір стягнути аліменти за рішенням суду немає.

«Чи є якісь спеціальні умови виплати аліментів для безробітних, пенсіонерів, військових або підприємців?»

Українські закони не встановлюють якихось особливих норм для будь-якої з категорій. І державні службовці, і військові, і приватні підприємці, і пенсіонери платять аліменти на тих же підставах і в тому ж порядку, як і всі інші граждане.Более того, судове рішення про стягнення аліментів є обов'язковим і підлягає виконанню, незалежно від того, працює особа, чи ні. Хочу підкреслити, що безробітним повинна виплачуватися відповідна допомога, яка є одним з видів доходу.

Якщо ж платник не має можливості утримувати дитину, призначається тимчасова державна допомога. Виплата цієї допомоги здійснюється з державного бюджету. Однак не раджу неплатникам сподіватися на цю норму, адже сума наданої дитині тимчасової державної допомоги підлягають стягненню з платника в судовому порядку.

«Як можна вплинути на тих, хто не хоче забезпечувати свою дитину?»

Якщо боржник добровільно не виконує рішення суду про стягнення аліментів, слід звернутися до державної виконавчої служби або до приватного виконавцю. Саме на них покладено обов'язок примусового виконання судових рішень.

У разі, коли розмір заборгованості перевищує суму платежів за три місяці, виконавець може конфіскувати майно боржника.

Якщо ж заборгованість боржника перевищує суму за 6 місяців, включаються більш жорсткі засоби впливу, передбачені нещодавно прийнятим за нашою ініціативою законом 7277. Відповідно до його положень державний виконавець зобов'язаний винести постанову:

- про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України;

- про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві управління транспортними засобами;

- про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною і охолощену зброєю;

- про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві полювання.

Всі ці обмеження будуть застосовуватися до повного погашення заборгованості по сплаті аліментів.

Крім того, той з батьків, який не проживає з дитиною, втрачає можливість впливати на рішення про тимчасове виїзді дитини за межі України.

Також для неплатників вводиться новий вид адміністративного стягнення - суспільно корисні роботи на строк від 120 до 240 годин, які боржник виконуватиме у вільний від роботи чи навчання час. Вид таких робіт визначатимуть органи місцевого самоврядування. У той же час, суспільно корисні роботи не призначаються особам, визнаним інвалідами I або II групи, вагітним жінкам, жінкам старше 55 років і чоловікам старше 60 років.

У разі ухилення порушника від виконання суспільно корисних робіт постановою суду (судді) термін невиконаних суспільно корисних робіт може бути замінено адміністративним арештом. Тоді термін арешту визначається з розрахунку, що одна доба арешту рівні 15-ї години невиконаних суспільно корисних робіт, але не може перевищувати 15 суток.Оплата за такі роботи спрямовується на погашення заборгованості по сплаті аліментів.

«Чи можуть проти неплатника порушити кримінальну справу за несплату аліментів?»

Стаття 164 Кримінального кодексу України передбачає кримінальну відповідальність за ухилення від сплати аліментов.Под кримінальну відповідальність підпадають приховування доходів, зміну місця проживання або місця роботи без повідомлення державного або приватного виконавця, які привели до виникнення заборгованості в розмірі 3 месяцев.Для відкриття кримінального провадження слід звернутися із заявою в органи досудового розслідування.

У той же час, прошу звернути увагу на те, що в разі несплати аліментів з об'єктивних причин, наприклад, відсутність доходів, залучити платника до кримінальної відповідальності неможливо.

Міністр ще раз повідомив, що Міністерство юстиції веде окремий публічний реєстр злісних неплатників аліментів, який доступний як для журналістів, так і для українських громадян. З цим Реєстром боржників кожен може без особливих зусиль ознайомитися тут: https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors.