Prepius

Що треба знати для звернення до приватного виконавця

Навіщо звертатися до приватного виконавця і як це зробити?

Навіщо? Перш за все, необхідно розібратись хто такі приватні виконавці і в чому полягає різниця між приватними і державними виконавцями.

Приватний виконавець - особа уповноважена державою здійснювати діяльність з примусового виконання рішень у порядку, встановленому законом.

МІНУСИ:

КАТЕГОРІЇ

На відміну від державних, приватні виконавці мають деякі обмеження за категоріями стягнення. Приватні виконавці НЕ виконують рішень про:

•           Відібрання і передання дитини, встановлення побачень з нею, усунення перешкод у побаченні з дитиною;

•           Виселення та вселення фізичних осіб;

•           Конфіскацію майна.

рішень за якими боржником є:

•           Держава, державні органи, НБУ,  органи місцевого самоврядування, їх посадові особи, державні та комунальні підприємства…

та рішень, за якими стягувачем є:

•           Держава та державні органи.

Також приватні виконавці обмежені за сумами, які можуть стягувати. З початку 2018 року максимальна сума стягнення яку може прийняти приватний виконавець до свого провадження складає 20 мільйонів гривень.

ПЛЮСИ:

ТЕРИТОРІЯ

У разі виявлення майна боржника на поза межами території, на яку поширюється компетенція відділу ДВС, державний виконавець завершує виконавче провадження і надсилає виконавчий документ до відділу державної виконавчої служби, на території якого виявлене майно боржника.

В аналогічній ситуації приватний виконавець в праві самостійно здійснювати виконавчі дії на території всієї країни або звернутися по допомогу до колег - приватних виконавців відповідного виконавчого округу не витрачаючи часу на завершення провадження і пересилання документів.

ПОВНОВАЖЕННЯ

І державні і приватні виконавці керуються одним і тим самим Законом України “Про виконавче провадження”. Їхні повноваження ідентичні. Приватний виконавець має такий самий спектр прав як і державний виконавець.

ЯКІСТЬ

Загально відомим є факт, що органи державної виконавчої служби сильно перевантажені. Це дуже негативно впливає на якість виконання судових рішень. Державні виконавці не завжди встигають здійснювати навіть мінімальні передбачені Законом дії вчасно. Також, потребує вирішення давня проблема відсутності комунікації з державними виконавцями, оскільки до відділів неможливо додзвонитися і навіть особисто потрапити до відділу не завжди вдається. Такі явища теж є наслідком перевантаження.

Як звернутися до приватного виконавця?

Де шукати? Усі діючі приватні виконавці внесені в Реєстр приватних виконавців України, доступний за адресою  https://erpv.minjust.gov.ua

ВИКОНАВЧІ ОКРУГИ

Виконавчий документ пред’являється до виконання за місцем перебування боржника або його майна. Також, до органів ДВС можна пред’явити документ за місцем роботи боржника.

Однак, варто враховувати, що компетенція відділів ДВС поширюється лише на один або кілька районів області, або на один район міста.

Одночасно, приватний виконавець відкриває виконавче провадження в межах округу. Виконавчим округом є територія АР Крим, області, міста Києва чи Севастополя. Виконавчі округи приватних виконавців не мають такого поділу на райони як межі територій органів ДВС.

Тобто, якщо боржник мешкає в Солом’янському районі міста Києва, володіє майном, що знаходиться в Святошинському районі, а працює в Оболонському районі міста Києва, то стягувачу спершу треба визначитись до якого відділу подавати заяву про примусове виконання рішення. А в процесі виконання, звертаючи стягнення на майно, доходи і кошти боржника, відділи ДВС пересилатимуть документи між собою.

Усі приватні виконавці міста Києва уповноважені відкривати виконавчі провадження на території всього міста. Так само і виконавці в областях відкривають провадження по всій області.

Подальші виконавчі дії приватний виконавець може здійснювати на території всієї України без обмежень.

АВАНС

Наприкінці 2016 року набули чинності новий Закон України “Про виконавче провадження”, яким запроваджено поняття авансового внеску. Його розмір визначено частиною другою статті 26 вказаного Закону і він є незмінним. Незалежно від того до приватного виконавця чи державного подається виконавчий документ, розмір авансового внеску залишається однаковим. За виконавчими документами про стягнення грошових сум він складає 2% від суми стягнення.

ДОДАТКОВА ВИНАГОРОДА

Чинним законодавством встановлено, що приватний виконавець може укласти договір зі стягувачем, яким встановити розмір додаткової винагороди і порядок її сплати. Такий договір може і не укладатись. Тоді, додаткова винагорода не сплачується взагалі.

Зазвичай, розмір додаткової винагороди складає близько 10%, а за невеликими сумами у кількадесят тисяч гривень може бути встановлений на рівні від 15% і вище.

ЯК ОБРАТИ

В багатьох виконавчих округах діють більше одного приватного виконавця. А в місті Києві діє аж понад 20 “приватників”. Знайти приватного виконавця в необхідному вам окрузі, Ви можете в реєстрі приватних виконавців за посиланням  https://erpv.minjust.gov.ua

У чому полягає процедура звернення?

Отримавши перелік приватних виконавців, Ви можете зателефонувати кожному з них і спитати чи готовий він взяти Ваш документ до виконання. Якщо приватному виконавцю вистачає суми страховки і поточне навантаження дозволяє йому прийняти нові виконавчі документи, він запропонує надіслати йому сканкопію Вашого документу для перевірки. У разі позитивної відповіді, необхідно обговорити розмір додаткової винагороди або домовитись про її відсутність. Після цього Ви отримаєте зразок заяви  до приватного виконавця про примусове виконання рішення,а також розрахунок авансового внеску і реквізити для його сплати.

Рішення суду має бути виконаним. І звертаючи його до виконання, важливо не змарнувати час.