Prepius

Реформа приватних виконавців пройшла точку неповернення, - С.Шкляр

Європейські експерти, причетні до створення інституту приватних виконавців, скаржаться на повільний темп реформи. Вітчизняні фахівці переконані, що працює належним чином «приватників» сприятимуть зміни в закон, а можливо, і прийняття чергового кодексу.

Що про це думають реформатори і самі приватні виконавці, «ЗіБ» спробував з'ясувати у експертів.

«Необхідно удосконалити процедуру виконавчого провадження в частині, що стосується об'єднаних виробництв, в яких беруть участь і приватні, і державні виконавці, переконаний заступник міністра юстиції з питань виконавчої служби Сергій Шкляр, - проект із зазначеними змінами готується в міністерстві і буде представлений на розгляд парламенту найближчим часом».

Він зазначив, що діяльність приватних виконавців в міністерстві оцінюють досить позитивно. «Звичайно, поки ми не бачимо, щоб вони розвантажили державну виконавчу службу, адже їх небагато. Однак зараз ефективність роботи приватних виконавців, як ми і припускали, вище, ніж у державних », - вважає чиновник.

Причинами цього, крім іншого, в Мін'юсті називають меншу завантаженість і більш високу мотивацію приватних виконавців. Зі збільшенням кількості приватних виконавців очікується і збільшення позитивного ефекту реформи. Однак для цього кількість приватних виконавців має досягти 1,5-2 тис.

«Реформа пройшла свою« точку неповернення ». До неї прикута увага суспільства. Її сприйняла судова влада, - вважає С.Шкляр. - ВНЗ почали готувати виконавців, чого раніше не було. Вважаю, що приватні виконавці зможуть скласти реальну конкуренцію державним десь за 3-5 років. Тому говорити про уповільнення змін недоцільно ».

А ось приватний виконавець Зорян Маковецький переконаний, що недоліки є не тільки в системі приватних виконавців. Прогалини містить і закон про виконавче провадження в цілому. "Зокрема, мова йде про неможливість автоматичного арешту рахунків, відсутності електронного обміну інформацією між приватними виконавцями та іншими суб'єктами, залученими до виконання, - пояснив він. - В цілому приватні виконавці діють в рамках закону, тому стикаються з тими ж проблемами, що і державні. Однак приватний виконавець має більше часу і кращу мотивацію, а це розширює його можливості і покращує ефективність виконання ».

Джерело: zib.com.ua