Prepius

Процедурні питання

Експерти обговорили можливість внесення змін в Закон України «Про виконавче провадження» з метою удосконалення регулювання процедури примусового виконання рішень

 «Удосконалення механізмів примусового виконання» - тема круглого столу, що відбувся в прес-центрі «ЛІГА Бізнес Інформ» за участю провідних експертів в галузі виконавчого провадження, юристів і державних виконавців. Спікерами виступили Віталій Місяць, виконавчий директор Всеукраїнської коаліції з надання правової допомоги, Олександр Кузь, член науково-консультативної ради Асоціації приватних виконавців України, Ігор Ніколаєв, юридичний радник Центру комерційного права, Мирослава Воронцова, радник з правових питань Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя» і народний депутат України Руслан Сідоровіч. Учасники переконані, що деякі норми, що існують в Законі України «Про виконавче провадження», не дають можливості ефективно функціонувати державним і приватним виконавцям, і тому у вигляді законопроекту експерти представили свої результати роботи.

За словами пана Кузя, в запропонованому законопроекті пропонується встановити місце відкриття виконавчого провадження, так як чинна редакція закону встановлює лише місце виконання рішення, яке може відрізнятися від місця виконавчого провадження. Спікери відзначили, що запропонованим законодавчим документом надається можливість приватним виконавцям створювати на договірних засадах виконавчі групи, зокрема, для загального виконання особливо складних або зведених виконавчих проваджень. Відзначимо, що чинним законом передбачена можливість створення виконавчих груп виключно для державних виконавців. Також законом не встановлено визначення виконавчого збору, внаслідок чого існує різна судова практика по його стягненню. Таким чином, в розробленому документі вводиться тлумачення поняття "виконавчий збір" - фінансові санкції, що стягуються з боржника в разі невиконання ним рішення, передбаченого статтею 3 Закону України "Про виконавче провадження", з примусового виконання якого відкрито виконавче провадження в органах державної виконавчої служби.

На завершення обговорення директор Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України Олексій Воробйов повідомив про те, що в міністерстві вже давно займаються розробкою змін до Закону України "Про виконавче провадження" та готові поділитися своїми ідеями з робочою групою обговорюваного проекту закону.

Джерело: Газета "Юридична практика"