Prepius

Легалізовані ініціативи Нацбанку по роботі з готівкою

Парламент законопроектом № 8331-д про вдосконалення функціонування фінансового сектора в Україні, який був прийнятий в четвер у цілому як закон, змінив функції і повноваження НБУ в сфері грошової політики.

Цим законом, прийнятим 5 липня для реформи корпоративного управління в держбанках, депутати легалізували ініціативи НБУ, які він вже давно впроваджував підзаконними актами, і які ніяк не пов'язані з роботою держбанків.

Про це свідчить текст прийнятого закону, повідомляє FinClub.

Цим документом внесено ряд правок до закону «Про Національний банк України».

По-перше, в оновленій статті 7 тепер йдеться про те, що НБУ «організує і здійснює інкасацію коштів та перевезення валютних цінностей, в затвердженому нею порядку видає юридичним особам ліцензії на надання банкам послуг з інкасації, зупиняє, відновлює і відкликає їх». До сих пір в цій статті вказувалося, що НБУ «видає ліцензії на право інкасації та перевезення банкнот і монет», але не вказувалося кому і яким чином.

Це дозволяє НБУ внести в правове поле свої ініціативи щодо допуску на ринок інкасації не тільки банків, але і СІТ-компаній (Сash-in-Tranzit компанії). Ліцензії СІТ-компаніям він вирішив видавати в кінці 2015 року, але тільки в грудні 2016 року видав першу ліцензію. До весни 2018 року вже було видано п'ять ліцензій.

По-друге, новим законом НБУ позбавляється функції «забезпечення обліку і зберігання переданих йому цінних паперів та інших цінностей, конфіскованих (заарештованих) на користь держави і / або таких, які визнані безхазяйними, для чого може відкривати рахунки в цінних паперах у депозитарних установах» . Тепер в ст. 56 закону «Про виконавче провадження» говориться, що такі активи передаються на зберігання банкам, а не НБУ, при наявності договору між банком і органами державної виконавчої служби або приватними виконавцями. Відомо, що конфісковані «активи Януковича» зберігалися в Ощадбанку.

Змінюються повноваження НБУ щодо організації готівкового грошового обігу (ст. 33). Зараз НБУ здійснює «виготовлення і зберігання банкнот і монет». У новій версії закону залишається фраза про «виготовленні банкнот і монет», але «зберігається» вони зможуть не тільки в НБУ.

Банкноти та монети можуть зберігатися або в НБУ, або «в уповноважених банках», до яких НБУ зможе висувати вимоги. Відзначимо, що НБУ вже вибрав три банки, які уповноважені зберігати готівку для постачання ними інших банків. Це Ощадбанк, ПриватБанк і Райффайзен Банк Аваль. Їхні послуги знадобилися НБУ після закриття своєї всеукраїнської мережі територіальних управлінь. НБУ збирався у себе залишити тільки сховища в Києві і Львові.

Окремо в ст. 42 додано, що НБУ передає банкам банкноти і монети для зберігання і проведення операцій з ними. НБУ також зможе проводити ревізію наявності грошей в банках, уповноважених для їх зберігання.

По-третє, в статті 33 також змінюються вимоги до «технічного стану та організації охорони приміщень банків». Точніше, ці вимоги будуть застосовуватися не тільки до банків, а й до «небанківським фінансовим установам і операторам поштового зв'язку, які отримали ліцензію НБУ на здійснення валютних операцій та / або ліцензію на переказ коштів без відкриття рахунку».

Це давно просили СІТ-компанії, які можуть перевозити готівку, але не можуть їх інкасувати і зберігати. Тепер же НБУ встановить технічні вимоги до їх сейфів.

Джерело: Фінансовий клуб