Prepius

КАБМІН ІНІЦІЮЄ РОЗШИРЕННЯ ПОВНОВАЖЕНЬ ПРИВАТНИХ ВИКОНАВЦІВ ДО 2024 РОКУ

У пояснювальній записці уряд нагадує, що 25 серпня 2020 року ВР підтримала закон про Меморандум про взаєморозуміння між Україною та Європейським Союзом, що передбачав отримання Україною 1,2 мільярда євро макрофінансової допомоги ЄС.

Для цього державна влада мала, зокрема, розширити повноваження приватних виконавців на вимоги до 100 тис. гривень проти будь-якого боржника (включаючи державних юридичних осіб та юридичних осіб за участю держави) та на адміністративні штрафи.

У ЄС також вимагали скласти дорожню карту повного зрівняння повноважень приватних і державних виконавців, а також полегшити доступ до професії приватного виконавця.

Для виконання зазначеної умови Меморандуму необхідно внесення змін, зокрема, до Закону України «Про виконавче провадження» та Кодексу адміністративного судочинства України.

Законопроєкт реалізовує вище згадані умови. Водночас зрівняння повноважень пропонується впроваджувати поступово – до 2024 року.

Таку відстрочку пояснюють тим, що наразі в Україні не працює достатня кількість приватних виконавців, аби забезпечити виконання рішень у разі повного розширення їхнього мандату.

Для держави надзвичайно важливо забезпечити примусове виконання рішень, у тому числі пов’язаних з публічним інтересом, тому наданню приватним виконавцям повноважень щодо виконання рішень відносно державних підприємств, а також адміністративних штрафів повинно передувати збільшення їх кількості та пропорційне заповнення виконавчих округів діючими приватними виконавцями”, – пояснили в уряді.


Джерело: www.ukrainepravo.com