Prepius

ДП «НАІС» СТВОРЮЄ ВНУТРІШНЮ КОМАНДУ РОЗРОБНИКІВ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Таке рішення було прийняте згідно з новою стратегією розвитку реєстрів та власної компетенції з розробки програмного забезпечення підприємства.

За словами генерального директора ДП «НАІС» Олексія Бережного, співпраця зі сторонніми розробниками реєстрів має «критичні недоліки». Серед них – незадовільна швидкість і якість рішення проблем реєстрів, а також відсутність у держпідприємства інструментів для оперативного вирішення проблемних питань.

Ще однією проблемою фахівці називають залежність держави від компаній, які розробляли і підтримують реєстри. «Де-юре реєстри належать державі, але де-факто – ніхто сторонній не може прийти і просто так замінити поточних підрядників-розробників програмного забезпечення. Ніхто не буде підтримувати і оновлювати систему, яка розроблена на чужій платформі. Це дуже важкий процес навіть за умови бездоганно сформованої технічної документації. В результаті, залежність від конкретних підрядників заважає ефективній роботі як підприємства, так і реєстрів в цілому», – зазначив Олексій Бережний.

Наразі оновлена структура ДП «НАІС» дає змогу сформувати повний цикл розробки ПЗ – від архітектора, бекенд- та фронтенд-девелоперів до тестувальників. Новий підхід у роботі дозволить підприємству позбутися залежності держави від сторонніх розробників ПЗ, забезпечить якість продукту та подальший контроль його робити, а також зекономить державні кошти завдяки поступовій відмові від закупівлі послуг з розробки.

Планується також, що поступово старі реєстри будуть передаватися на обслуговування і оновлення співробітникам держпідприємства.


Джерело:  minjust.gov.ua