Prepius

До уваги приватних виконавців індивідуальна податкова консультація

Індивідуальна ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 07.02.2018 р N 509 / А / 99-99-13-01-02-14 / ІПК

До Державної фіскальної служби України надійшла ухвала суду про надання індивідуальної податкової консультації.

З урахуванням висновків суду УКРІНФОРМ надає нову індивідуальну податкову консультацію щодо відображення в податковому обліку і оподаткування сум авансових внесків стягувачів, зарахованих на рахунки приватних виконавців і в межах компетенції повідомляє.

Законом України від 02.06.2016 р N 1403 "Про органи і осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень та рішень інших органів" зі змінами та доповненнями (далі - Закон N 1403) встановлено, що приватний виконавець є суб'єктом незалежної професійної діяльності.

Згідно ч. I ст. 31 ЗУ N 1403 за вчинення виконавчих дій приватному виконавцю сплачується винагорода.

Винагорода приватного виконавця складається з основної і додаткової (ч. 2 ст. 31 ЗУ N 1403).

Основна винагорода приватного виконавця, стягується з боржника разом з сумою, що підлягає стягненню за виконавчим документом (ч. 4 ст. 31 ЗУ N 1403).

Згідно ч. I ст. 42 Закону України від 02.06.2016 р N 1404-VIII "Про виконавче провадження" із змінами та доповненнями (далі - Закон N 1404-VIII) коштів виконавчого провадження складаються з:

1) виконавчого збору, стягнутого з боржника в порядку, встановленому ст. 27 ЗУ N 1404-VIII, або основного винагороди приватного виконавця;

2) авансового внеску стягувача;

3) стягнутих з боржника грошових коштів на витрати виконавчого провадження.

Згідно ч. 3 ст. 44 ЗУ N 1404-VIII кошти, що надходять на рахунки для зарахування коштів виконавчого провадження, для обліку депозитних сум і зарахування стягнутих з боржників коштів в національній та іноземній валютах і їх виплати стягувачам, не є доходом приватного виконавця.

Контроль і облік використання коштів виконавчого провадження здійснюється Міністерством юстиції України відповідно до законодавства (п. 4 Порядку використання коштів виконавчого провадження затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.04.2004 р N 554 зі змінами і доповненнями).

У той же час зазначаємо, що відповідно до п. 7.3 ст. 7 ПКУ визначено, що будь-які питання оподаткування регулюються ПКУ і не можуть встановлюватися або змінюватися іншими законами України, крім законів, що містять виключно положення щодо внесення змін до ПКУ та / або положення, які встановлюють відповідальність за порушення норм податкового законодавства.

Статтею 178 ПКУ визначено порядок оподаткування доходів, отриманих фізичною особою, яка провадить незалежну професійну діяльність.

Оподатковуваним доходом фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, вважається сукупний чистий дохід, тобто різниця між доходом і документально підтвердженими витратами, необхідними для провадження певного виду незалежної професійної діяльності (п. 178.3 ст. 178 ПКУ).

Разом з тим, приватні виконавці відповідно до п. 178.6 ст. 178 ПКУ зобов'язані вести Книгу обліку доходів і витрат та мати підтверджуючі документи.

Форма Книги та Порядок її ведення затверджено наказом Міндоходов від 16.09.2013 р N 481 "Про затвердження форми Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи - підприємці, крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність , та Порядку її ведення "(далі - Порядок).

Порядком передбачено, що в Книзі обліку доходів і витрат щодня відображається фактично отримана сума доходу від провадження діяльності із сумарним підсумком за місяць, квартал, рік. Зокрема, сума доходу, отримана від здійснення діяльності, в тому числі кошти, що надійшли на поточний рахунок, касу платника податку та / або отримані готівкою, сума заборгованості, за якою минув строк позовної давності, вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

Таким чином, всі кошти, що надходять на поточні рахунки приватного виконавця в межах здійснення незалежної професійної діяльності, включаються до доходу такого приватного виконавця і відображаються в Книзі обліку доходів і витрат. При цьому сума коштів, яка фактично використана для забезпечення виконавчого провадження, може бути включена до витрат такого приватного виконавця, за умови їх документального підтвердження, і відображена в Книзі обліку доходів і витрат.