Prepius

Державна монополія на приватних виконавців зруйнована

До 2017 року в Україні виконувалося лише 6 (!) відсотків судових рішень у цивільних та господарських справах. Навіть якщо суд прийняв рішення на вашу користь і постановив відшкодувати або повернути певну суму або майно, то це абсолютно нічого не означає. У 2017 році відсоток виконаних судових рішень виріс до 18 - в три рази. І це виявилося результатом реформи виконавчої служби і появи приватних виконавців. Можна говорити, що державна монополія на цю професію розбита. Так само, як сталося з нотаріусами та стоматологами.

Систему судових виконавців намагалися реформувати давно і безуспішно. У минулому році на 5 тисяч судових виконавців в країні доводилося понад чотири мільйони справ. Якщо поділити, то виходить, що кожному виконавцю потрібно було реалізовувати по три справи кожен день.

Зрозуміло, чому такий низький відсоток виконання? Фізично подібне здійснити просто неможливо. Власне таку ситуацію можна кваліфікувати як кризову. Ну і знову на допомогу прийшли європейці. Була створена робоча експертна група, якою займався проект ЄС ПРАВО - Justice. І зараз у нас діє змішана система виконання судових рішень. Це коли державні і приватні виконавці працюють в конкурентному середовищі.

До речі, в країнах ЄС 30 відсотків судових рішень виконують приватні виконавці. Цікавий приклад і досвід Литви. Рішенням уряду всі державні виконавці, в один день, стали приватними. Звичайно, був відповідний порядок підтвердження кваліфікації. Звичайно, не всі змогли працювати в нових умовах.

Мені взагалі подобається блискавичну швидкість втілення рішень, які часто демонструють країни Балтії. Це на противагу анекдотів про повільних прибалтів, до речі. На початку минулого року Міністерство юстиції оголосило набір приватних виконавців. Навчання та стажування пройшли понад однієї тисячі кандидатів. З них тільки 123 здали іспит. Але реально почали працювати 100 чоловік. З них 33 - в Києві. Це дані - на березень 2018 року.

Чому так мало, запитаєте ви? Тому що процедура відбору складна і дорога. Треба закінчити місячні курси (оплата від 5 і до 6 тисяч гривень, в залежності від регіону); хто не має 1 року досвіду роботи виконавцем, адвокатом, нотаріусом або арбітражним керуючим, ще місяць проходить безкоштовне стажування; потім кваліфікаційний іспит; потім потрібно відкрити офіс з певним обладнанням і пройти перевірку Мін'юсту; після цього дані виконавців вносять до Єдиного реєстру приватних виконавців України; виконавець також повинен застрахувати свою цивільно-правову відповідальність через можливої шкоди учасникам виконавчого провадження або третім особам (вартість поліса стартує від 800 гривень).

Звичайно, на це йдуть сили, час і гроші. Але по-іншому не було ні в одній країні світу, де працює така система. Перші приватні виконавці вже працюють дев'ятий місяць. І тільки за перші три місяці вони відкрили десь 3 тисячі проваджень на суму 710 мільйонів гривень і понад 50 мільйонів за цей же час стягнули з боржників

Звичайно, існує недовіра до приватних виконавців - люди часто думають, що це колектори. Тому і говорять, що приватники - це ті, хто забирає майно. Насправді ні. Це ті, хто повертає заявнику права, які йому належать. І це принципово. Ну і не забувайте, що дії колекторів в нашій країні поза законом. Приватні структури завжди працюють ефективніше. Точно так і приватні виконавці. Вони мотивовані тим, що 10 відсотків від стягнутої суми або вартості повернутого майна - це їх заробіток. А у випадках складних або непереспектівніх справ виконавці можуть брати додаткову винагороду. Це все дозволено. Виконавці платять податок. Структура їх доходів чесна і прозора.

Мені розповіли такий випадок: приватний виконавець Андрій Авторгов за 8 робочих днів стягнув з відомого українського банку борг свого клієнта в сумі 3,5 мільйона гривень. Його клієнт кілька місяців чекав, коли запрацює інститут приватників, тому що державна служба не спрацьовувала. Звичайно, з державною системою складно конкурувати, тому що немає справедливої конкуренції. Державні структури, на жаль, часто підіграють «серйозним людям» і дбайливо ставляться і до їх стану, і тому їх боргів.

Приватна виконавиця Катерина Шмідт, наприклад, змогла за 20 днів, з огляду на новорічні свята, стягнути 13 мільйонів боргу з великого підприємства, яким володіє впливова олігархічна група. При цьому, в державній службі роками лежать десятки справ на цього ж боржника на мільйони гривень.

Україні не вистачає десь 2 тисячі приватних виконавців. Але все тільки починається. По крайней мере, добре, що кожен, хто потребує кваліфікаційної роботі / допомоги в цьому напрямку, вже може вибирати.

Автор: Зоя Казанжи

Джерело:  zic.ua